Creatief blog - Janke-creatief

Ga naar de inhoud

Cocq's Nightmare

Janke-creatief
Gepubliceerd door Janke in Werkwijze · 15 mei 2016
Na de breuk in mijn schouder, toen ik ruim zes weken niet mocht schilderen, ben ik halverwege maart 2016 begonnen met een drietal kleine werkjes: een opdrachtje voor een wouw uitgewerkt. Daarna ben ik als een soort tegenwicht begonnen aan een groot schilderij dat al een poosje in mijn hoofd rondzong: het gaat Cocq's Nightmare heten.
Na een opzet met aquarelkrijt afgedekt met een heel dunne acryl, heb ik de eerste laag gewone acryl aangebracht, ruwweg om het idee verder uit te werken. De achtergrond heb ik gemaakt in een mix van dep technieken in dunne natte glaceerlagen. Daarna ben ik begonnen met iedere haan verder uit te werken, het vuur en de pot kregen meer gestalte. Ik moet nu nog en paar hanen uitwerken, de weglopende hanen blijven vager.Het idee voor dit schilderij ontstond bij een discussie over het seksen van eenden en kippen kuikens. Haantjes gaan naar de dierentuinen of naar de destructie. Nu heb ik met dierentuinen geen probleem maar destructie.......maar als haantjes groot worden volgt de volgende nachtmerrie, de kookpot ook niet leuk voor de haantjes natuurlijk, maar wel lekker..... Voor ons. Kronkels van een creatief brein zullen we maar zeggen. Als alle hanen uitgewerkt zijn, ga ik de achtergrond eerst afmaken met nog een paar glaceer lagen. Daarna krijgt alles zijn definitieve vorm, meestal met zo’n 10 tot 15 vierkante centimeter per dag. Dat vind ik naast een eerste opzet maken het leukste deel van het maken van een schilderij. Dat precieze werk doe ik het liefst.In april 2016 ben ik langzaam gevorderd met het werk (zie links). Dat komt ook omdat er heel veel details inzitten. Dit keer de houtblokken netter "neergelegd", de kookpot groter en in het juiste perspectief en de aanzet gegeven tot nog wat meer hanen aan de bovenkant van het schilderij. Nog lang niet klaar.....
Maar op 15 mei: Cocqs’ Nightmare is klaar. Hiep, hiep hoera! Het is geworden wat ik me voorstelde: een chaotisch tafereel, paniek, vluchten.....Je moet me niet vragen hoeveel tijd het maken van een dergelijk schilderij kost. Ik houd het niet bij, maar het is veel. Ik streef naar een totaalbeeld, de tijd die het kost zal me dan een zorg zijn. Al die hanen zijn kleine schilderijtjes op zich.


Janke-creatief.nl
Mijn verbeelding in kleur
versie 14.5 - 14 september  2020
© 2008-2020 GD projecten
info@janke-creatief.nl   

Terug naar de inhoud